Rick

Rick

Hallo Rick! Wat is jouw rol bij RPM?
Hallo! Ik ben de coördinator van het huiswerkproject bij RPM. Dit betekent dat ik, samen met contacten bij de Internationale schakel klas (ISK) tutorsessies voor de leerlingen organiseer. De ISK is een school waar vluchtelingen de gewone middelbare schoolvakken leren, maar met extra zorg wordt besteed aan het leren van de Nederlandse taal.

Super goed! Dus waarom heb je besloten om mee te doen met RPM?
Ik heb altijd al vrijwilligerswerk willen doen, maar met het feit dat universiteit en leven in de weg liepen, kostte het me wat tijd om daadwerkelijk van toepassing te zijn. Op een gegeven moment kwam ik echter dit willekeurige Facebook-bericht tegen dat zei dat er behoefte was aan vrijwilligers die Nederlands zouden leren aan vluchtelingen van 12 tot 18 jaar. Ik herinner me dat ik dacht: “makkelijk genoeg!” En het deed me denken aan een van de stages die ik deed tijdens mijn bachelordiploma. Hier leerde ik tieners met een mobiliteitsstoornis hoe ze in alledaagse omstandigheden meer zelfredzaam kunnen zijn. Ik herinnerde me ook hoe leuk deze stage was en hoe bevredigend het is om met deze leeftijdsgroep te werken.
Bovendien heb ik altijd een oogje in het zeil gehouden voor nieuws uit het Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis. Ik dacht dat goede integratie een van de belangrijkste factoren is voor succesvolle migratie. En daar was het; de Facebook-boodschap die al deze aspecten combineerde die mij interesseerden. De leeftijdsgroep waarmee ik graag werkte, het aspect van lesgeven en het vergemakkelijken van het integratieproces van vluchtelingen. Dus vijf minuten later heb ik RPM gemaild om lid te worden van het team!

Het moest zo zijn! Wat was tot nu toe je favoriete moment bij RPM?
Er is niet echt één favoriet moment. Wat ik echter het leukst vind, zijn de zelfstudiesessies omdat het me een kans biedt om contact te maken met en de leerlingen te leren kennen. Daarnaast is het goed om te zien dat de leerlingen erg ambitieus zijn! De meesten van hen willen een aantal van de zwaarste banen bereiken en zijn klaar om hard te werken aan het bereiken van die doelstelling. Ik ben blij om te zeggen dat het project Huiswerk en de vrijwilligers hen een stap dichter bij deze doelen brengt.

Hoe kunnen mensen meedoen met de huiswerkbegeleiding? Als vrijwilligers of als vluchteling.
Het huiswerkproject is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Als u geïnteresseerd bent in gepersonaliseerde tutor-sessies met een focus op de Nederlandse taal, dan is dit de rol voor u. Kandidaten kunnen hun CV en een korte motivatie sturen naar homework@refugeeprojectmaastricht.nl